Vad är POE?

Sök i kunskapsbas

Vad är POE?

< Back

Power over Ethernet (PoE) är en nätverksfunktion som definieras av standarderna IEEE 802.3af och 802.3at. PoE gör att Ethernet-kablar kan förse nätverksenheter med ström via en befintlig dataanslutning.

Enheter med PoE-kapacitet kan vara PSE (Power Sourcing Equipment), PD (Powered Device), eller ibland både och. Enheten som överför ström är en PSE, medan enheten som är påslagen är en PD. De flesta PSE:er är antingen nätverksswitchar eller PoE-spridare avsedda att användas med icke-PoE-switchar. Vanliga exempel på en PD inkluderar VoIP-telefoner, trådlösa kopplingspunkter och IP-kameror.

Vad är fördelarna med PoE?

  • Du kan använda samma kabel för både ström- och dataöverföring med PoE, vilket gör att du sparar pengar vid inköp och dragning av kabel till nätverksutrustning och VoIP-telefoner.
  • PoE gör det mycket enklare att installera och bygga ut nätverket, det blir även billigare i byggnader där det är för dyrt eller besvärligt att installera nya elledningar.
  • Med PoE kan du montera enheter på ställen där det skulle vara opraktiskt att installera eluttag, till exempel i sänkta innertak.
  • Med PoE kan du minska antalet kablar och eluttag som behövs i trånga rum för utrustning eller kabelskåp.

Hur mycket ström kan PoE-enheter ge?

Den ursprungliga IEEE 802.3af-2003 PoE-standarden ger upp till 15,4 W DC-effekt på varje port.  12.95 W är garanterad eftersom en del ström förloras i kabeln. Den uppdaterade IEEE 802.3at-2009 PoE-standarden, även känd som PoE + eller PoE plus, ger upp till 25,5 W

Den senaste uppdateringen för PoE är IEEE 802.3bt är ett sätt att öka mängden överförd ström. Standarden introducerar två ytterligare krafttyper: upp till 55 W (typ 3) och upp till 90-100 W (typ 4). Denna utveckling öppnar dörren till nya applikationer och expanderar användningen av applikationer som högpresterande trådlösa åtkomstpunkter och övervakningskameror.

En PSE med PoE+ kan ge ström åt en PD med både PoE och PoE+, men en PSE med PoE kan bara ge ström åt en PD med PoE. En PD med PoE+ kräver mer ström än en PSE med PoE kan ge. En PSE har även en maximal effektbudget, vilket är den mängd ström som den kan erbjuda olika PD:s samtidigt, uppmätt i W. De flesta PSE:er har inte har en tillräckligt hög effektbudget för att försörja alla portar med PoE-kapacitet med maximal effekt, eftersom de flesta användare inte behöver så mycket ström. När du ska köpa en PSE med PoE-kapacitet bör du se till att du beräknar din önskade effektbudget noggrant för varje PD du har tänkt ansluta.

Mer information om PoE-klassificeringar finns på https://en.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet#Standard_implementation.

Turn On Builder